(Om video-ondertiteling in jouw taal te zien, klik je op het Instellingen-pictogram rechts onderaan de video. Klik op Ondertitels/CC, Automatische vertaling en kies je taal. Het kan zijn dat je op "English (auto-generated)" moet klikken om Automatische vertaling weer te geven.)
Chanoeka en Kerst mogen dan niet benoemd worden als Bijbelse feesten, maar hun boodschap van LICHT in de duisternis is centraal voor het Judaïsme en het Christendom. KIJK naar de boodschap van Asher vandaag en LEES zijn begeleidend artikel om meer te begrijpen over hun overeenkomstige thema’s. Ga met ons mee in de hoop op OVERWINNING in deze oorlog.
Johannes 1:5 - “Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen.”
Kerst en Chanoeka zijn Eén
Noch Kerst noch Chanoeka zijn benoemd als feest in de Thora, toch zijn zij centraal in de boodschap van het Judaïsme en het Christendom.
Kerst en Chanoeka hebben overeenkomstige thema’s.
De geboorte van Yeshua, volgens de Schrift, schijnt plaats gevonden te hebben tijdens Soekot – Loofhutten.
[Zacharia, de vader van Johannes diende als Tempel Priester onder Abia (Lukas 1:5), wat is in de vierde maand (1Kronieken 24:10), zes maanden voor de aankondiging en conceptie van Mirjam – Maria (Lukas 1:36). Samenvattend: Het gezicht van Zacharia en de conceptie van Elisabeth aan het eind van de vierde maand; het bezoek aan Maria en de conceptie aan het eind van de tiende maand; geboorte van Yeshua in de zevende maand.]
Als Yeshua geboren was tijdens het Loofhuttenfeest, dan was Hij ontvangen tijdens Chanoeka. Het licht kwam in de wereld door de bovennatuurlijke maagdelijke ontvangenis door Mirjam. Joden ontsteken de Chanoeka kandelaars in dezelfde tijd dat Christenen Kerst vieren. Het is hetzelfde licht.
(Kerst is misschien meer de tijd van de ontvangenis van Yeshua, niet Zijn geboorte. Het verband tussen Kerst en Chanoeka komt overeen met de verhalen van het Judaïsme en het Christendom: toewijding van de Tempel, komst van de Messias, licht van Christus.)
Chanoeka wordt het feest van de Inwijding genoemd in het evangelie van Johannes. (10:22). Het duurt acht dagen. Waarom? De inwijding van de Tempel van Salomo duurde acht dagen tijdens het Loofhuttenfeest (II Kronieken 7:9). De inwijding van de Tempel is een ceremonie van acht dagen.
De inwijding van de Makkabeeën was hetzelfde aantal dagen maar niet dezelfde maand.
Het licht van Yeshua kwam in de wereld bij de ontvangenis van Maria tijdens Chanoeka. Het licht is de ontvangenis; het lichaam bij de geboorte de tabernakel.
Chanoeka was een latere viering van de vroegere Soekot inwijding van de Tempel. De oorspronkelijke inwijding van de Tempel was met het Loofhuttenfeest.
De inwijding met de Makkabeeën was met Chanoeka. De twee data voorzien in een gelegenheid de ontvangenis en de geboorte gescheiden te vieren.
De Menora in de tempel heeft 7 lichten. De Chanoeka Menora heeft 9 kandelaren: 8 voor elke van de 8 dagen van inwijding, en de 9e die de shamash-helper kaars is die de andere verlicht.
De standaard is een symbool van het volk van God: eerst het volk van Israël, dan vermenigvuldigd door de wereld Kerk ecclesia (Exodus 25:31; Zacharia 4:2; Openbaring 1:12-13, 20).
Yeshua is de hemelse priester die de Kandelaar verlicht; Hij is de helper van Chanoeka die de andere kaarsen aansteekt.
Yeshua is het licht dat in de wereld kwam. Hoewel, het licht komt niet in de wereld. Het licht heeft een voortdurende strijd om de duisternis te overwinnen. Het gevecht van licht tegen duisternis is een anderen manier waarop Chanoeka en Kerst verbonden zijn.
De Makkabeeën vochten voor een Joodse staat tegen het kwaad in die tijd. Het was een strijd van licht tegen duisternis. Van Israël tegen de heiden volken. Dit heeft betekenis voor het verleden, heden en toekomst.
Vandaag zien de soldaten in het veld zichzelf als Makkabeeën van vandaag. Ze vechten namens de rest van de naties van de wereld; vechten voor goed tegen kwaad; licht tegen duisternis. Dit is geen strijd tegen Gaza maar tegen het wereld moorddadig Jihadistische extremisme.
De profetieën over de eindtijd beschrijven een strijd waarin alle landen van de wereld Israël aanvallen. Aan het eind komt Yeshua tussen beide en leidt de legers van de hemel. Hij vernielt alle landen die Jeruzalem aanvielen, en sticht het Messiaanse koninkrijk op aarde met Jeruzalem als hoofdstad.
Yeshua kwam de eerste keer als baby; de tweede keer zal zijn als een generaal. Hij is de prins van vrede en de aanvoerder van de legers. Hij is het lam van God, geslagen voor de zonden van de mensheid. Hij is de Leeuw van de stam van Juda, brullend in de strijd.
In deze tijd verenigen wij onze hoop voor de overwinning van het licht over duisternis.