Guds Rige kommer i stadier; hvert stadium har en timing for opfyldelse. Esters Bog taler om et ultimativt stadium for det messianske rige på jorden med indvirkning på hele verden.
Der er adskillige ord for ”rige” i de hebræiske skrifter. Et af de primære er malkhut,
מלכות. Ordet optræder 91 gange i Bibelen, og overraskende 26 gange alene i Esters Bog.
Gennem de historiske bøger i de hebræiske skrifter finder vi mange begivenheder, der handler om sammenstød mellem ”Gud og regering.” Disse begivenheder er beskrevet i Bibelen, fordi de indeholder åndelige lektioner og profetiske mønstre om Guds Rige (se f.eks. 2. Samuels Bog 7:14 og Esajas 7:14, 1.Mosebog 22: 8-13, Hoseas 6:1-2).
Måske er den største forudsigelse af det messianske Rige på jorden Salomons rige (Yeshua refererer hertil hos Matthæus 12:42). Imidlertid begik Salomon selv horrible synder i sit senere liv, så forudsigelsen er kun delvis.
Efter min mening findes den næststørste historiske begivenhed, der tjener som forudanelse af Messias’ rige på jorden, i Esters Bog. Den foregår under det gamle persiske riges højeste stade.(Riget hersker over det meste af den kendte verden på den tid).
אסתר א:1
וַיְהִי בִּימֵי אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ; הוּא אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ, הַמֹּלֵךְ מֵהֹדּוּ וְעַד־כּוּשׁ, שֶׁבַע וְעֶשְׂרִים וּמֵאָה מְדִינָה
Ester 1:1
”På Ahasverus’ tid – den Ahasverus, der var konge over 127 provinser fra Indien til Nubien –”
Ahasverus, også kendt som Xerxes, herskede over 127 nationer. Det var et globalt imperium, et ”én verdens ledelse.” Begivenhederne foregik i det tidlige 5. århundre-de f.Kr. hen imod slutningen af de bibelske optegnelser, efter Cyrus’ og Zerubbabels tid, men før Ezra og Nehemias’ tid.
Denne lille bog kan læses som en historisk krønike om disse begivenheder, men også som en profetisk lignelse og begivenheder i endetiderne. Historien om Ester tjener som en royal ”kroning” eller en kulmination på de afsluttende perioder af de hebræ-iske skrifter.
Det gamle Persien, det land, vi i dag kalder Iran, dominerede verden i mere end et helt århundrede. I lyset af de nuværende begivenheder er det bemærkelsesværdigt at notere sig, at under højdepunktet i Irans (Persiens) gyldne tid, var dronningen og premiereministeren begge jøder, som troede på Bibelens Gud.
Jeg forestiller mig, at blandingen af kulturer og måske etniciteten var udbredt. Det er logisk, at ”de vise mænd fra Østen,” som det er beskrevet i Evangelierne (Mat-thæus 2:1) havde lært de messianske profetier at kende ud fra Daniel, Mordokaj og Ezra.
I Esters Bog er der en vis fremhævelse af de valgte datoer (Ester 3:7). Den første pur (lodtrækning) var i den første måned, ”Nisan”. Datoen, der blev fastsat af lodtræk-ningen, var i årets tolvte måned, ”Adar”, som derfor er den måned, hvor Purim fej- res.
אסתר ג:7
בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן הוּא־חֹדֶשׁ נִיסָן, בִּשְׁנַת שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה, לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ; הִפִּיל פּוּר הוּא הַגּוֹרָל לִפְנֵי הָמָן, מִיּוֹם לְיוֹם וּמֵחֹדֶשׁ לְחֹדֶשׁ שְׁנֵים־עָשָׂר הוּא־חֹדֶשׁ אֲדָר
Esters Bog 3:7
”I den første måned, måneden Nisan, i kong Ahasverus’ tolvte regeringsår, kastede man i Hamans nærvær pur, det vil sige lod, mellem de enkelte dage og måneder, og loddet faldt på den tolvte måned, måneden Adar.”
Loddet blev kastet i den første måned og pegede på den sidste måned. Den hebræ-iske kalender er baseret på månen. Derfor er dagene midt i måneden den 14. og 15. hvor fuldmånen viser sig. Påsken falder ved fuldmåne i den første måned; Purim fal-der ved fuldmåne i den tolvte måned.
Påsken taler om begyndelsen af det messianske Rige med Messias’ første komme og ofringen af Ham som Påskelammet. Purim taler om en global krise gennem hvilken en global sejr mirakuløst viser sig. Antikristfiguren, Hamans onde plan er plusdelig overskygget af den messianske figur, Mordokaj.
Mordokaj og Ester regerede sammen med den persiske konge over det internatio-
nale imperium. Hvilket smukt billede af det messianske rige! Den bibelske kalender begynder med offerlammet i den første måned og slutter med det globale rige i den sidste måned.
Tænk på den dobbelte, tredobbelte, firedobbelte betydning af Mordokajs udfor-dring af Ester. ”Og hvem ved, om det ikke var med henblik på en situation som den-ne, du opnåede kongelig værdighed?”
אסתר ד:14
כִּי אִם־הַחֲרֵשׁ תַּחֲרִישִׁי בָּעֵת הַזֹּאת, רֶוַח וְהַצָּלָה יַעֲמוֹד לַיְּהוּדִים מִמָּקוֹם אַחֵר, וְאַתְּ וּבֵית־אָבִיךְ תֹּאבֵדוּ; וּמִי יוֹדֵעַ, אִם־לְעֵת כָּזֹאת, הִגַּעַתְּ לַמַּלְכוּת
Ester 4:14
”For hvis du virkelig tier i denne situation, vil der komme hjælp og redning til jøderne andetsteds fra; men du og dit fædrene hus vil gå til grunde. Og hvem ved, om det ikke var med henblik på en situation som denne, du opnåede kongelig vær-dighed?”
”Tiden” refererer til Esters position som dronning i den persiske regering. Datoen var måneden Adar; det er også tidspunktet hvert år for læsning af Esters Bog. Det vil kulminere i endetiderne. Hver generation skal vandre i deres eget brug af det bibelske mønster og fortilfælde.
Det er tid for os nu. ”Kraften og ånden” som kom over Elias, kom også over Elisa og videre til Johannes Døberen (2. Kongebog 2:15; Lukas 1:17). Folk forandrer sig; generationer forandrer sig; men den åndelige dynamik omkring os ændrer sig ikke. Guds gaver og kald fornyes i hver generation.