Er is een perfecte balans in het onderwijs van de Schrift, van Genesis tot Openbaring. Het Woord van God is een “tweesnijdend zwaard” Hebreeën 4:12. Het snijdt naar twee kanten. Als we onderwijs geven over de liefde en genade van God, dan moeten we ook leren over de vreze Gods en heiligheid. Als we anderen bestraffen vanwege zonde, moeten we ook berouw hebben over onze eigen zonden. Als God belooft te voorzien in al onze noden, waarschuwt Hij ook tegen hebzucht.
Onvolwassen Bijbelleraren leren gewoonlijk enthousiast over één kant van het zwaard. Dat begint misschien goed, maar jaren later bestaan hun gemeenten vaak uit ketters of cultische mensen, omdat slechts één kant van de Bijbelse waarheid te veel geleerd was.
In het Hebreeuwse denken is er het concept van “maat tegen maat”. Yeshua sprak hierover: “Met welke maat u meet zal er bij u ook gemeten worden.” – Mattheüs 7:2, Markus 4:24.
Zo wordt het gevonden in Bijbelse rechtvaardigheid. “zijn leven voor een leven, een oog voor een oog, tand voor een tand.” Exodus 21:23-24
Er is een perfecte balans tussen het mens zijn van Yeshua en Zijn goddelijkheid. Hij is “zaad van David” en “zoon van God” – Romeinen 1:3-4. Hij is de “Koning van Israël” – Johannes 12:13, en “Hoofd van de Kerk” – Efeze 1:21.
De balans tussen deze twee rollen vormt ook een balans tussen het plan van God voor Israël en voor de Kerk. Heel Israël zal gered worden en de hele Kerk zal geënt worden in Israël (Romeinen 11:17).
De Kerk neigt het hemels aspect van het koninkrijk van God te zien, terwijl Israël de aardse kant ziet. Beide zijn waar. Door Yeshua zullen alle dingen tot één gebracht worden, zowel in de hemel als op de aarde. ( Efeze 1:10)
De geschriften van het Oude Testament zijn geschreven in het Hebreeuws, van rechts naar links. Het Nieuwe Testament is geschreven in het Grieks, van links naar rechts. Klassiek Hebreeuws en Grieks denken staan tegenover elkaar. We hebben twee hersenhelften: rechts voor het creatieve denken en links voor het analytische. We hebben twee ogen om te zien. Met maar één is ons zicht beperkt. Maar als beide samenwerken, dan hebben we diepte waarneming en evenwicht.
Het kruis is een geometrisch symbool van balans: naar boven en beneden; links en rechts. Het biedt vergeving door de genade van de Redder en vraagt onderwerping aan de autoriteit van de Koning.
Het verzoent hemel en aarde en reikt van Oost tot West. In het fysieke en scheikundige, van iedere actie is er een gelijkwaardige en tegengestelde reactie.
In een van onze gebedsbijeenkomsten zag ik een beeld in mijn hart van een adelaar die in de lucht vloog met uitgespreide vleugels. Als de balans maar even kantelde, dan ging hij vallen. Als hij perfect in balans bleef kon hij bijna zonder moeite vliegen op de wind. Zo zouden wij moeten zijn, volmaakt in balans in het Woord en de Geest.